

DUDAK DOLGUSU
Dolgu 29/12/2016DUDAK DOLGUSU UYGULARKEN....
Dudak büyütmek ve yüzde hacim vermek amaçlı en çok kullanılan yöntem, dolgu maddesi enjeksiyonudur. Dudak bölgesindeki cilt-mukoza dokusu çok ince ve hassas olduğu için kalıcı ya da uzun süreli dolgu uygulaması kesinlikle uygun değildir. Bu bölgede hyaluronik asit kaynaklı dolgu dışında ürün kullanımı önerilmemektedir.
Günümüzde kullanılan hyaluronik asit kaynaklı dolguların çoğu E.coli gibi bakterilerden bakteriyel fermantasyonla üretilmektedir. Hayvansal kaynak kullanımı çok nadirdir. Elde edilen hyaluronik asit, çeşitli teknolojilerle saflaştırılmakta, bağ yapısı değiştirilerek farklı yoğunlukta ve markada dolgular elde edilmektedir.
Kişinin kendi vücut dokusu kullanılarak yağ enjeksiyonu ile dudaklara hacim verilebilir. Fakat dudakların çok uzun süre şiş kalması ve kalıcılığının da beklenen sürenin altında olması nedeniyle çok fazla tercih edilmez. Bu yöntemde dudaktaki ödemin inmesi 3 hafta-1 ayı bulmakta, verilen yağ dokusu da 1 yıl gibi bir sürede eriyebilmektedir. Hastanın günlük yaşamını etkilemediği, ameliyata gerek kalmadığı ve çok kısa sürede uygulanabildiği için dolgu yaptırmak çok daha uygun bir yöntemdir.
Permalip denen kalıcı dudak silikonu da dudakta kalıcı bir büyütme sağlar. Ofis koşullarında dudak uyuşturularak dudak mukozası altına kalıcı dolgu maddesi yerleştirilir. Dudakta sertliğe yol açması; yemek yeme, dokunma ve öpme esnasında hissizlik oluşturması ve yabancı cisim reaksiyonu gözlenebilmesi nedeniyle çok tercih edilen bir yöntem değildir.
Dudağın narin ve ince dokusu nedeniyle kalsiyum hidroksiapatit veya PCL (polikaprolakton) gibi uzun süreli dolgular da uygun değildir. Bu tarz dolgular sertlik yapma ve ciltten belli olma ihtimalinden dolayı derin ciltaltı veya kemik üstü gibi dokulara uygulanır. Dudağa uygulandıklarında , dudak üstünde beyaz tabaka oluşturabilir ve sertlik yapabilirler.
Eski yıllarda sık uygulanan sıvı silikon, uygulandığı dokudan başka yere yayılabilir, nodül- granulom oluşumuna yol açabilir ve tekrarlayan cerrahi eksizyonlar gerektirebilir. Vucuttaki yoğun yan etkilerinden dolayı kullanımı 1991 yılından itibaren FDA tarafından yasaklanmıştır.
Dudak dolgusu uygulanırken hastanın dudakları özel bir anestezik kremle uyuşturulur. Çok hassas hastalarda lokal blok yapılabilirse de krem çoğu zaman yeterlidir. İşlem öncesi hastanın beklentileri, yüz ve dudak yapısı, yüzde ve dudakta asimetri olup olmadığı mutlaka değerlendirilmelidir. Her hastanın yüz ve dudak yapısı farklıdır. Dudağı değerlendirirken yüzün genel yapısı ve altın oran da mutlaka dikkate alınmalı, yüz bir bütün olarak değerlendirilip hangi alanlarda eksiklik olduğu belirlenmelidir.
Çok ince dudaklarda hem ödemin çok olmaması hem de hastanın sosyal açıdan rahatsız olmaması için dudağı bir anda fazla şişirmemeli , aşamalı büyütme tercih edilmelidir. Dolgu sonrası ya da ertesi gün bir miktar ödem normaldir. Buz tatbiki ve yatıştırıcı bir krem şikayeti azaltır. İşlemden hemen sonra, en az 1 saat çok sıcak ya da soğuk yemekten kaçınılmalıdır. Dudakta aktif uçuk varsa işlem ertelenmelidir. Geçirilmiş uçuk hikayesi varsa, yapılan işlem uçuğu aktive edebileceğinden antiviral ilaç önerilebilir. İşlem öncesi hastanın kullandığı ilaçlar ve alerji öyküsü iyi değerlendirilmeli, kan sulandırıcı kumadin ve aspirin gibi ilaçların kullanımı sorgulanmalıdır. Dolgu maddelerinin hamilelerde, emzirenlerde, otoimmun hastalığı olanlarda, içeriğindeki maddelere alerjisi olan ve skara yatkın hastalarda kullanımı uygun değildir.
Dolgu uygulamasından önce doktorunuza hangi marka ve içerikte dolgu kullanıldığını ve yan etkilerini mutlaka sorunuz. Üretimi esnasında antibiyotik kullanılan ya da hayvansal kaynaklardan elde edilen dolguların allerji riski olabilir. Kullanılan dolgu malzemesinin kutusu yanınızda açılmalı, ürünle ilgili etiket bilgisi size verilmeli ve dosyanıza yapıştırılmalıdır. İşlem sonrasında rütüş dozu olarak artan dolgu varsa en geç 1 (bir) ay içinde kullanılmalı, yoksa imha edilmelidir. Kesinlikle markasız ya da hazır enjektör dışında flakondan çekilen dolguları kullanmayınız. Bu tarz dolguların kullanımı yasak olan ve vücutta nodül- granülom oluşumuna yol açan sıvı silikon olma ihtimali çok yüksektir.