

Cilt Yenileme Nedir?
Cilt Tedavileri 28/10/2016Bir kişinin sahip olabileceği en iyi görünüm için güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olması vazgeçilmezdir. Cildinizin sadece pürüzsüz ve temiz olması bile güzelliğinizi arttıracaktır. Cilt yenileme/gençleştirme işlemi, kısa sürede cildi yenilemek ve canlandırmak için birçok ameliyatsız tedavi yöntemini kapsar. Lazer tedavileri, peeling(soyma) ve diğer cilt yenileme/gençleştirme teknikleri hakkında aşağıdaki makaleden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Cilt Yenileme /Gençleştirme Nedir?
Cilt Yenileme/Gençleştirme tedavileri sağlıklı bir cilt ortaya çıkarmak amacıyla uygulanmaktadır. Bunun için cildin en hasarlı dış katmanlarını yok ederek ve yeni-sağlıklı cilt hücrelerinin büyümesini teşvik ederek daha genç ve daha güzel bir cilde sahip olmak için yardım eder.
Sahip olduğumuz en büyük organ olan cildimiz, mikrobiyal maddeleri dışarıda tutarak rüzgâr ve güneşten korunan ilk savunma hattı olarak hizmet vermektedir. Cildimizin işi mükemmel olsa da zamanla cildimizin dış katmanları yaşlanma, yaralanma ve çevresel faktörler ile karşılaşacaktır. Bu karşılaşma kırışıklıklar, yara izleri, yaşlılık lekeleri veya renk değişikliği ile sonlanacaktır. Cilt yenileme/gençleştirme tedavileri, yaşlılık ve stres belirtilerini tersine çevirerek daha genç görünmenize ve daha sağlıklı olmanıza yardım eder.
Estetik cerrahlar cilt ile ilgili ortaya çıkan sayısız endişe ve kaygıları irdeleyip cilt yenileme/gençleştirme için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Cilt yenileme/gençleştirme için uygulanan yöntemler:
- Lazer ile Cilt Yenileme/Gençleştirme
- Kimyasal Peeling (Kimyasal Cilt Soyma)
- Mikrodermabrazyon
- Dermabrazyon
Lazer ile Cilt Yenileme/Gençleştirme
Lazer ile cildin tonunu, dokusunu ve görünümünü iyileştirmek için yüksek derecede ışık enerjisiyle yoğunlaştırılmış ışınlar kullanır.
Lazerle cilt yenileme/gençleştirme cilde hangi faydaları sağlar?
- İnce çizgiler veya kırışıklıkları en aza indirir
- Daha dengeli bir cilt tonu için kahverengi lekeleri, kızarıklığı veya renk değişikliğini yok eder
- Cildi sıkılaştırır ve kollajen gelişimini teşvik eder
- Akne(sivilce) izlerini yok eder
- Yüz veya vücuttaki istenmeyen tüyleri yok eder
Ablatif Lazer Uygulamaları
Ablatif lazer uygulamaları cildin dış katmanının soyulmasını sağlar ve yeni oluşan cildin iyileşme süresini hızlandırır. Estetik cerrahınız cilt tipiniz, hedefleriniz ve ele almak istediğiniz sorunun niteliğine bağlı olarak sizin için en iyi lazer uygulamasını belirleyecektir. Bunun için lazerin ışık dalga boyuna ne kadar derinlikte nüfuz ettiği önemlidir. Günümüzde estetik cerrahlar, tedavi edilecek alanı yüzeysel olarak tahrip edip deri hasarlarının kontrollü olarak yok edilmesini sağlayan fraksiyonel lazeri yaygın olarak kullanmaktadır. Bu durum lazerin en az zaman içinde daha etkileyici sonuçlar elde etmesi için güvenli bir şekilde cildin derin katmanları içine nüfuz etmesini sağlar.
Non-Ablatif Lazer Uygulamaları
Non-ablatif lazer uygulamaları cilt bütünlüğünü bozmadan uygulanan lazer yöntemidir. Non-ablatif lazer uygulaması da ciltte kollajen gelişimini teşvik eder ve cildin doğal sıkılığını ve tonunu geri kazandırmaya yardımcı olur. Bu yöntem ablatif lazer uygulamasından daha yavaş çalışmasına rağmen cildin yüzeyinde hiçbir hasar yapmaz ve yüz yenileme/gençleştirmede kalıcı sonuçlar sağlar.
Lazerle cilt yenileme/gençleştirme tedavileri ile mümkün olan gelişimler/uygulamalar uzun süreli ve dramatik olabilir. İlk olarak yeni cilt hücrelerinin oluşması ve kollajen büyümesinin tam etkisini göstermesi ve tedavi sonrası etkileri birkaç ay sürebilir.Uygulama sonrasında ciltte pembelik ve kırmızılık oluşabilir ve bunların geçmesi yaklaşık birkaç hafta sürebilir. Ancak herkeste iyileşme süreci farklıdır.
Estetik cerrahınız farklı lazer cilt yenileme/gençleştirme tedavi yöntemlerinden nasıl sonuçlar beklenebileceği konusunda daha detaylı bilgi ve yönlendirmede bulunacaktır.
Kimyasal Peeling/ Kimyasal Cilt Soyma
Kimyasal peeling cildin dış katmanının soyulmasını sağladığı için cilt yenilemede/gençleştirmede en etkili yöntemlerden biridir. Kimyasal peeling genellikle estetik cerrah ya da özel eğitimli estetisyenler/hemşireler tarafından yapılmaktadır. Tedavi sırasında cilde uygulanan karışım bir süre bekletilir ve ciltten soyulur. Tedavi sonrasında gün içinde cildin etkilenen katmanları giderek daha yumuşaklığa ve daha genç görünüme kavuşur.
Kimyasal peeling uygulamasının yararları nelerdir?
- Yaşlılık lekelerinin, koyu cilt lekelerinin ve renk değişikliğinin azalması
- Cildin yüzeyinde bulunan ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalması
- Yara izlerinin ve ameliyat izlerinin hafiflemesi
- Cildin daha aydınlık ve pürüzsüz olmasına yardımcı olması
- Keratoz ve prekanseröz büyümesinin engellemesi
Yüzeysel ya da Derin Kimyasal Peeling?
Tedaviye bağlı olarak kimyasal peeling teknikleri hafif, orta ya da derin olarak sınıflandırılır. Bu terim derinin soyulan katman sayısına göre değişir. Hafif kimyasal peeling genellikle bir dereceye kadar Epidermis’e (derinin dış tabakaları) ulaşır ve bu uygulamada çözüm olarak düşük bir konsantrasyon solüsyonu kullanır. Bu uygulamada yer alan asitler; glikonik asit, alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit, meyve enzimleri veya trikloroasetik asit (TCA). Kimyasal peeling tedavi yöntemleri, ciltte kalıcı hasara neden olunmaması için alanında eğitimli ve uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Derin kimyasal peeling Epidermis boyunca etkilidir ve Dermis’e (Epidermis’in altında yer alan tabaka) ulaşır. Bu etkisi sebebiyle derin kimyasal peeling yaşlanma belirtilerini (derin kırışıklıklar, güneş hasarı, akne izleri) azaltmak için önerilir. Orta ve derin peeling tedavi sürecinde hastayı rahatlatmak için ve cildin en iyi şekilde iyileşmesi için anestezi gerekebilir.
Estetik cerrahınız cilt türüne bağlı olarak peeling önerecek ve istenilen sonuca ulaşmak için tedavinin ne kadar süreceği konusunda bilgi verecektir. Kimyasal peeling sonrası bazı gelişmeler hemen fark edilecektir, örneğin parlak, daha sıkı ve daha düzgün cilt tonu bunlardan biridir. Ancak kimyasal peeling toplu olarak etki edebilir. Bu sebeple en iyi sonuçların gerçekleşmesi için hastanın düzenli olarak tekrarlanan tedavilere katılması gereklidir.
Mikrodermabrazyon ve Dermabrazyon
Mikrodermabrazyon ve dermabrazyon, mekanik eksfoliasyon (derinin pul pul dökülmesi) içeren üçüncü sınıf cilt yenileme/gençleştirme yöntemleridir. Yöntemlerin amacı cildin dış katmanlarını değiştirmektir. Yöntemlerin sonuçları ise görülebilen cilt hasarlarını yok etmek ve daha pürüzsüz, sağlıklı, genç görünen bir cilt ortaya çıkarmaktır. İsimleri benzemesine rağmen bu yöntemler birbirinden oldukça farklıdır.
Mikrodermabrazyon
Mikrodermabrazyon yüz, boyun, eller veya vücut üzerinde kullanılan hassas ve ince yöntemdir. Tedavi sırasında, estetik cerrah tarafından ince uçlu bir alet/araç kullanılarak veya ince taneli abrazif parçacıklar uygulayarak bölgenin/cildin dökülmesi sağlanır. Diğer cilt yenileme/gençleştirme tedavilerinin aksine yan etkilerinde çok küçük bir risk taşıyan mikrodermabrazyon tüm cilt türleri için güvenirliliğini devam ettirir.
Mikrodermabrazyonun cilde faydaları nelerdir?
- İnce çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirir
- Cilt bakım ürünlerinin daha etkili biçimde çalışmasına yardım eder
- Cildin daha parlak olmasını sağlar ve cilt tonunun düzeltir
- Yaşlılık lekelerini ve hafif akne izlerini azaltır
Mikrodermabrazyon tedavisi daha iyi gelişmeler sağlamak için seri olarak uygulanır. Tedaviden sonra cilt/bölge güneş hasarına karşı daha duyarlı olur. Bu sebeple mikrodermabrazyon tedavi edilen cildi/bölgeyi güneşten korumak için gereklidir.
Dermabrazyon
Dermabrazyon, mikrodermabrazyondan daha etkili mekanik cilt yenileme/gençleştirme tekniğidir. Tedavi sırasında, estetik cerrah cildi tedavi edilen bölgeden kaldırmak için hızla dönen bir alet veya bıçak kullanarak istenilen derinliğe ulaşmaya çalışacaktır. Çünkü dermabrazyon cilt pigmentasyonunu etkileyebilir ve cilt yüzeyinin en derinine ulaşabilir. Bu sebeple dermabrazyon her cilt için önerilmez. Genellikle, hasta tedavi sırasında ve sonrasında daha rahat olmak için topikal veya lokal anestezi alır.
Dermabrazyonun cilde faydaları nelerdir?
- Dikey dudak çizgilerini, gülümseme çizgilerini veya diğer yüz kırışıklıklarını en aza indirir
- Akne izlerini ve diğer lekeleri yok eder
- Yumuşak bir cilt ve dengeli görünüm sağlar
Dermabrazyon tekniğinin amacı ciltteki görülebilir sorunları yok etmek ve yeni hücre gelişimin sağlamaktır. Bölgeyi/cildi enfeksiyondan uzak tutmak için tedaviden sonra bölgeyi/cildi güneşten korumak ve estetik cerrahın yönergelerini uygulamak gerekir.
Nitelikli ve deneyimli cerrah gözetimi altında, cilt yenileme/gençleştirme yöntemleriyle ciltteki yaşlanma belirtileri yok edilebilir ve güzelliğiniz etkin bir şekilde artabilir.