

ÇENE DOLGUSU
Dolgu 3/01/2017Çene şekli yüzün estetik görünümü için çok önemlidir.
Altın oranda yüz bölgesi yatay düzlemde üç bölgeye ayrılır. Saç çizgisiyle kaşlar, kaşlar ile burun ucu, burun ucu ile çene ucu uzunlukları eşit olmalıdır. Burun ucu ile çene ucu arasındaki mesafe de üçe ayrılır. Burun ucu ve üst dudak uzunluğu ilk 1/3 kısmı, alt dudak ile çene ucu mesafesi ise alt 2/3 ü oluşturur. Çene ile boyun arası açı 90 derece olmalıdır.
Çenenin geride olduğu ya da çene boyun açısının yetersiz olduğu durumlarda "bird face" (kuş yüzü) denen görüntü ortaya çıkar. Ameliyat istemeyen ya da deformitenin çok ağır olmadığı hastalarda dolgu uygulaması ile çene öne alınıp hacmi büyütülebilir. Hasta dolguyla çenesinin aldığı şekli görüp sonrasında kalıcı protez ile ameliyat isteyebilir.
Çene şekli erkeklerde daha köşeli ve geniş, kadınlarda ise ters bir üçgen şeklinde olabilir. Bu sebeble kadınlarda çene geride olmasa bile uç kısmın sivrilestirilmesi daha genç ve feminen bir ifade vermektedir. Uygun sivrilikte bir çene profili dengeler.
Dolgu malzemesi olarak en çok hyaluronik asit içerikli dolgular kullanılır. Daha geniş, volum kaybı ve kemik erimesi olan yaşı ileri kişilerde ise kalsiyum hidroksi apatit içerikli dolgularla da işlem yapmak mümkündür.