Estelist
  • UZMANLAR
  • A-Z İNDEX
  • GİRİŞ YAP
  • KAYIT OL
Image Estelist Editorü
Favorilere EkleEklendi

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Burun Estetiği 23/12/2016

Çekici bir yüzün sırrı yüz yapısına uygun dengenin,  oranların ve uyumun korunmasıdır. Yüzün önde ve ortasında bulunan burun, estetik denge duyusunun temelini oluşturur. Yetenekli ve nitelikli bir cerrahın yardımıyla burun, hastanın doğal güzelliğini artırmak için yeniden şekillendirilebilir ve düzeltilebilir. Burun estetiği hakkında aşağıdaki makaleden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Burun Estetiği(Rinoplasti) Nedir?

Burun estetiği (burnu yeniden şekillendirme ameliyatı), bir kişinin burun simetrisi tam olarak sağlanarak, boyutu ve açıları oranlanarak burnun yüz yapısına daha uyumlu hale getirilmesidir. Burun estetiği yetenekli ve nitelikli bir estetik cerrah tarafından uygulandığında yaşam kalitesini yükselten bir operasyondur. Ayrıca,  hastalar dış görünümlerinin düzeldiğini fark ederler ve eski görünümlerinden hissettikleri rahatsızlıktan kurtulurlar.

Burnumun Genel Görüntüsünde Ne Değişiklikler Yapılabilir?

Burnu yeniden şekillendirme amaçları burun estetiği yaptırmaya karar veren her hasta için bireyseldir. Kemik, kıkırdak ve deri dâhil olmak üzere burun yapılarının yeniden şekillendirilmesi ile estetik cerrah aşağıdakilerden biri veya daha fazlasını elde etmenize yardımcı olur.

  • Çarpık olan burnu düzleştirmek
  • Burun kemerindeki göze çarpan tümsekleri düzleştirmek/törpülemek
  • Burun ucunu oluşturan kıkırdakları kısaltmak
  • Soğan biçimde olan yuvarlak burun ucunu düzeltmek
  • Yüz görünümünde geniş olan burnu daraltmak
  • Çok uzun burunları kısaltmak
  • Kaza sonucunda bozulan burun simetrisi dengesini yeniden sağlamak
  • Burun tıkanıklığına sebep olan kanal/kanallar açılarak solunum problemlerini düzeltmek

 

Burun estetiği için doğru aday mıyım? Burun estetiği benim için uygun mu?

Her yaştaki kadın ve erkek burun estetiği yaptırabilir. Genç hastalar için en popüler estetik ameliyatlardan biri burun estetiği olmasına rağmen, estetik cerrahlar genç hastaların gerçekten burun estetiğine hazır olup olmadıklarına daha çok dikkat ederek değerlendirirler. Fiziksel olarak burun tamamen gelişmiş olmalıdır. Bu süre kızlar için 14 erkekler için 16 yaşları civarındadır. Ayrıca, genç hastaların duygusal olarak yetişkin seviyesinde olmaları ve estetik ameliyat sürecini idrak etmeleri gerekmektedir.

Her yaştaki hasta için beklentilerin gerçekçi olması önemlidir. Burun estetiği mevcut burnunuzun görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur fakat ne ‘mükemmellik’ kazandırır ne de başka kişinin burnunu size verir. Estetik cerrah sizin için neyin mümkün olduğunu açıklayacak ve bireysel özelliklerinize uygun, doğal görünen bir buruna sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

 

Estetik Cerrah Seçimi

Burun estetiği özel eğitimli estetik cerrah tarafından uygulanması gereken oldukça karmaşık bir operasyondur. Bu sebeple alacağınız en önemli karar operasyonunuzu yapacak estetik cerrah seçimidir. Yüz estetik cerrahi alanında geniş deneyimi olan ve deneyiminin önemli bir bölümünde rinoplasti uygulayan cerrahı seçmenizi öneririz. Rinoplasti alanındaki ilave eğitim ve sertifikalar almış olması konuya daha yetkin olduğunu gösterebilir. Seçebileceğiniz olası cerrahları ziyaret ettiğiniz zaman onlara bu zamana kadar toplam kaç tane burun estetik operasyonu yaptıklarını sorabilirsiniz ve önceki hastaların ameliyattan öncesine ve sonrasına ait fotoğraflarına bakabilirsiniz. Özellikle düşündüğünüz ve görmek istediğiniz sonuçlara sahip olan fotoğraflara dikkatle bakınız çünkü mevcut örnekler cerrahın estetik stilini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Burun Estetiği Teknikleri

Burun estetiği son derece bireyselleştirilmiştir ve estetik cerrahın operasyon sırasında kullanacağı teknik her hastanın anatomisine ve arzu ettiği değişikliklere bağlı olarak bir miktar farklı görünecektir. Ancak genel olarak, estetik cerrahın kullanacağı teknik aşağıda verilen operasyon yaklaşımlarından biridir.

Açık Burun Estetiği

Açık burun estetiğine için burun ucunun altından diğer bir ifadeyle burun deliklerinin arasındaki bölmenin dış kısmından küçük bir kesim atılması ile başlanır. Bu teknik, estetik cerrahın burun öğelerine (kemik, kıkırdak yapılar, o bölgedeki dokular) tam erişim sağlamasına ve burnu arzu edilen şekle sokmak için yontmaya başlamasına yardımcı olur. Cerrahlar genel olarak açık burun estetiğini kapsamlı şekillendirme talep eden hastalarda kullanırlar çünkü burun öğelerine (kemik, kıkırdak yapılar, o bölgedeki dokular) tam erişim sayesinde istenilen kapsamlı şekillendirmeyi uygulayabilirler. Ameliyat sonucunda oluşan yara izleri mümkün olduğunca göze çarpmaz ve fark edilmez.

Kapalı Burun Estetiği

Kapalı burun estetiğinde kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Genellikle, bu teknik burun yapılarında daha küçük değişikliklere ihtiyacı olan hastalar için kullanılır. Kapalı burun estetiğinin avantajı ameliyattan sonra görünür bir yara izinin olmamasıdır. Buna rağmen bu teknik kapsamlı burun estetiği için yetersiz kalabilir.

Burun Ucu Estetiği

Burun ucu estetiği, burun ucundaki şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılan operasyondur. Diğer bir ifadeyle burun ucu estetiği, burnun diğer yapılarını etkilenmeden sadece burun ucunu şekillendirmedik için yapılan operasyondur. Estetik cerrahlar burun ucu estetiğinde açık tekniği veya kapalı tekniği kullanabilirler.

 

Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün Mü?

Bazı durumlarda burun ameliyatsız bir yıla kadar etkili olan dermal dolgular ile yeniden şekillendirilebilir. Estetik cerrah burnun belirli noktalarına stratejik olarak dolgu enjekte ederek tümseklerin düzleştirilmesine, burun ucunun yeniden şekillendirilmesine ve burnun simetrisinin artırılmasına yardımcı olur. Sonuçlar her ne kadar geçici olsa da bu cerrahi müdahale istemeyen yaklaşım, cerrahi yöntemle kalıcı bir değişikliğe gitmeden önce burun yeniden şekillendirmeyi test etmek isteyen hastalar için uygun maliyetli bir yol olabilir.

 

Burun Estiğinden Sonra İyileşme Süreci

Genellikle burun estetiği genel anestezi uygulanarak ayakta tedavi yöntemiyle gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ayrıca, bazı durumlarda burun estetiği intravenöz sedasyon destekli lokal anestezi uygulanarak da gerçekleştirilir. Operasyondan sonra yeniden şekillendirilmiş burnunuzu desteklemeye yardımcı olması için ve olası kazalara karşı koruması için splint (alçı) kullanmanız gerekebilir. Ayrıca burun içine konulan tamponlar ile de evinize gidebilirsiniz. Tamponlar rahatsızlık verebilir fakat geçicidirler. Genel olarak tampon ve alçı (splint) burun estetiğinden sonraki ilk hafta içerisinde çıkarılırlar. Estetik cerrahınız iyileşme sürecinin ilk zamanlarında rahatsızlıkları minimize etmek için ağrı kesici verebilir.

Burun Estetiğinden Sonra Gündelik Hayat

Ameliyattan sonra ilk 1-2 hafta boyunca morluk ve şişlik oluşabilir. İlk olarak ameliyat sonrası elde edilen gelişmeleri görmeyebilirsiniz. Endişe etmeyiniz, morluk ve şişliklerin büyük bölümü ilk 10 -14 günde azalacaktır. Çoğu hasta aktivite gereksinimlerine bağlı olarak 1 ya da 2 hafta sonra işe veya okula dönmeye hazır hisseder. Genel olarak 3 hafta sonra temas içermeyen aktivitelerin çoğuna tekrardan başlanabilir. Aktivitelerinizi cerrahınızın talimatlarına göre sınırlayınız ve izin verilinceye kadar yorucu aktiviteleri yapmayınız.

Yeni Burnunuz İyileşmeye Devam Edecektir

Her ne kadar ilk morluk ve şişlikler kaybolduktan sonra estetik cerrahınızın burun estetiğinde yaptığı iyileşmeleri görebilseniz de bir yıla kadar bazı hafif şişlerin kalması normaldir. Fakat bu hafif şişlikleri diğer insanların görmesi mümkün değildir.

Burun estetiği operasyonunun sonuçları kalıcıdır. Diğer bir ifade ile yeni burnunuz sizinle ömür boyu kalacaktır. Aynı zamanda, bu durum arzu ettiğiniz sonucu size verebilecek ve güvenebileceğiniz nitelikli estetik cerrahın seçimini de çok daha önemli hale getirmektedir.

 

  • burun estetiği
  • rinoplasti

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEOLAR

  • Mithat Akan

    Da Vinci Dudağı
  • Mithat Akan

    PRP - Platelet Rich Plasma
  • Mithat Akan

    Porselen Cilt / Kristal Cilt
  • Mithat Akan

    Ameliyatsız Burun Estetiği

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK SORULAR

  • Hocam merhaba

    Ben 8 yıl önce motorsiklet kazası geçirdim burnumda şişme ve daha sonra göz altımda koyu renkte morluk oluştu ancak gittiğim hastahanede burnumda kırık olmadığı söylendi kaza sonrası burnumda yamukluk var burun ucumdaki kıkırdakta kayma var ve nefes almakta zorlanıyorum ağzım açık uyuyorum buda sabahları boğazımda kuruluğa sebep oluyor ben marmariste yaşıyorum ahu hastahanesine gittim sizin orda olmadığınızı öğrendm numaramı bıraktım ancak geri dönülmedi burnumun şekli özgüven eksikliği sorunu oluşturdu bende çevremde çok alay konusu olmaya başladı

    Daha Fazla

DİĞER UZMANLAR

  • mehmet mustafa kıyar

    mehmet mustafa kıyar

  • Op. Dr. Sabri Algun Aka

    Op. Dr. Sabri Algun Aka

  • Ekrem Keskin

    Ekrem Keskin

  • YRD.DOÇ.DR. MEHMET ÇEBER

    YRD.DOÇ.DR. MEHMET ÇEBER

  • Opr. Dr. Emrah Sözen

    Opr. Dr. Emrah Sözen

  • Op. Dr. Nihan Tuncel

    Op. Dr. Nihan Tuncel

  • Op. Dr. Amirali Nevai

    Op. Dr. Amirali Nevai

  • Op. Dr. Ömer Alp

    Op. Dr. Ömer Alp

  • Op. Dr. Ayhan Okumuş

    Op. Dr. Ayhan Okumuş

  • Op. Dr. İhsan Başaran

    Op. Dr. İhsan Başaran

  • Op. Dr. Atilla  Alp

    Op. Dr. Atilla Alp

  • Op. Dr. Mehmet Arif Karagöz

    Op. Dr. Mehmet Arif Karagöz

  • İletişim
  • Haberler
  • Kullanıcılar İçin
  • Doktorlar İçin
  • Gizlilik & Güvenlik
  • Makaleler
  • Videolar
estelist.com sayfalarında yer alan her türlü bilgi sadece aydınlatma amaçlıdır. Sitemiz uzmanınızın yerini almayı hedeflememektedir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir. Gerçek bir tanı ve tedavi için hasta ve uzmanın yüzyüze gelmesi gereklidir. Bu sitede verilen bilgilerin kullanılmasının sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir.