

Ameliyatsız Yağ Aldırma (CoolSculpting)
Yağ Dolgusu 30/03/2017Ameliyatsız Yağ Aldırma, küçük hacimlerdeki yağlara kontrollü bir şekilde zarar veren özel ekipmanlarla yapılır. Aynı zamanda non-invasive vücut şekillendirme veya CoolSculpting olarak bilinir. Günümüzde, ameliyatsız yağ aldırma için iki cihaz türü kullanılmaktadır: Ultrason ve Kriyolipoliz (Soğuk Lipoliz). Her iki cihaz da ayakta tedavi ile etkili ve kalıcı olarak yağ aldırma sonuçları sağlar. Ayrıca her iki cihaz kullanılarak elde edilen yağ aldırma ile vücut konturu güzelleşir.
Ameliyatsız Yağ Aldırmayı Ne Zaman Düşünmelisiniz?
- Eğer diyet ve egzersiz programlarına karşı koyan yağ fazlalığı ile mücadele ediyorsanız.
- Eğer karın, yanlar, sırt veya uyluk üzerinde istenmeyen fakat sınırlı yağ depolarına sahipseniz.
- Eğer ameliyat uygulanmadan fit bir görünüme sahip olmak istiyorsanız.
Ameliyatsız yağ aldırma düşünmeniz gereken bu niteliklere sahipseniz ameliyatsız yağ aldırma için doğru bir adaysınız.
Genel Görüşler
Ameliyatsız yağ aldırmayı düşündüğünüzde dikkate almanız gereken önemli avantajlar ve dezavantajlar aşağıda belirtilmiştir.
Ameliyatsız Yağ Aldırmanın Avantajları:
- İnatçı bölgelerdeki istenmeyen yağ oranını etkili bir şekilde azaltır.
- ‘Yok’ diyebileceğimiz kadar çok az dinlenme periyodu gerektiren, minimal rahatsızlık veren ve ayakta uygulanan tedavidir.
- Uygulama sürecinde kesi açılması gerekmez.
Ameliyatsız Yağ Aldırmanın Dezavantajları:
- Memnun edici sonuçlar elde etmek için çoklu seans uygulaması gerekebilir.
- Küçük yanıkların olması son derece nadirdir.
- Geçici kızarıklık ve uyuşma oluşabilir.
Ameliyatsız Yağ Aldırma İşlemi Nasıl Uygulanır?
Ameliyatsız yağ aldırma uygulanan tedavi teknikleri şunlardır; Ultrason ve Kriyolipoliz (Soğuk Lipoliz). Cerrahınız amaçlarınıza, cilt tipinize, tedavi edilen yağ miktarına, tedavi edilen bölgenin boyut ve konumuna bağlı olarak sizin için en iyi tedavi tekniğini belirler.
Ultrason
Ultrason enerjisini güneş ışığı gibi düşününüz. Bir büyüteç gün ışığına odaklanarak yani gün ışığını toplayarak kâğıdın yanmasını sağlayabilir ve odak noktasının altında veya üstünde kâğıt yanmaz. Benzer bir şekilde, odaklanan ultrason enerjisi sadece odak noktasının yanındaki yağa zarar verilmesini sağlar. Daha sonra vücudunuz zarar verilen yağı yavaş yavaş emer. Bir veya birden fazla uygulama gerekebilir.
Ultrason tekniğinin uygulanışı aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:
- Kullanılan cihaz isimleri; Ultrashape ve Liposonix
- Premedikasyon genellikle gerekli değildir.
- Tedavi bölgeleriniz cerrahınız tarafından işaretlenir.
- Bir teknisyen cildinize ince bir tabaka jel sürer.
- Ultrason transdüseri tedavi edilecek bölge üzerinde hareket ettirilir.
- Uygulama 30-120 dakika sürebilir.
Kriyolipoliz (Soğuk Lipoliz)
Bu tedavi yağ hücrelerinin dondurularak parçalanmasını sağlayan kontrollü ve bölgesel bir cilt soğutma yöntemidir. Araştırmalar yağ hücrelerinin donması sürecinde cilt donmadan önce yağ hücrelerinin donduğunu göstermiştir. ‘Donmuş yağ’ ölür ve zamanla vücudunuz tarafından geri emilir. Yok edilmesi gereken yağ miktarına bağlı olarak bir veya birden fazla uygulama gerekebilir.
Kriyolipoliz (Soğuk Lipoliz) tekniğinin uygulanışı aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:
- Kullanılan cihaz ismi Zeltiq’tir.
- Yağlı bölge iki metal plakanın arasındaki el aletiyle kıstırılır ve yavaşça soğutulur.
- Uygulama yaklaşık olarak bir saat sürer.
Cerrah Seçimi
Ameliyatsız yağ aldırma prosedürü için güvenebileceğiniz cerrah seçimi en önemli kararınızdır. Olası cerrahların eğitim, uzmanlık ve deneyim sahibi olup olmadığı seçiminiz için dikkat etmeniz gereken temel özelliklerdir. Ayrıca cerrah ile rahatlığınız kendinizi özgür ve güvende hissetmeniz için önemli bir niteliktir.
Öncelikle, estetik amaçlarınızı tartışmak ve tıbbi geçmişinizi incelemek için cerrahınızla konsültasyonda bulunmanız gereklidir. Amaçlarınıza, fiziksel özelliklerinize, cerrahınızın eğitim ve deneyimine bağlı olarak cerrahınız öneriler ve bilgiler paylaşacaktır. Ayrıca cerrahınız tarafından tedavi planınız hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirileceksiniz.
Prosedürün güvenliği ve prosedürün planlanması hakkında bilgi edinmek için kendinizi özgür hissederek sorular sorunuz ve tüm kaygılarınızı dile getiriniz.
Prosedür için Hazırlık Periyodunuz
Cerrahınızın prosedür öncesinde sizden isteyecekleri şunlardır:
- Daha iyi iyileşme sağlamak için tedavi öncesinde sigarayı bırakınız.
- Kanama artmasına neden olan aspirini, bazı anti-inflamatuar ilaçları ve bazı bitkisel ilaçları kullanmayınız.
- Uygulanacak prosedür türüne bakılmaksızın hidrasyon yani su tüketimi tedavi öncesi ve sonrası güvenli geri kazanım için çok önemlidir.
Tedavi Sonrası Bakım ve İyileşme Süreci
Ameliyatsız yağ aldırma genellikle çok kısa süren iyileşme süreci gerektirir. Prosedürünüz tamamlandıktan sonra evinize dönebilir ve günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Tedavi edilen bölgede geçici kızarıklık, şişlik ve uyuşukluk yaşayabilirsiniz fakat bu yan etkiler genellikle hızlı bir şekilde geçer.
Tedavi sonrası bakım ile ilgili aşağıdaki bilgiler hakkında cerrahınız tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirileceksiniz.
- Cilt bakımı
- Yaşayabileceğiniz normal durumlar
- Komplikasyon olası belirtileri
İyileşme sürecinde çalışma hayatınıza ve normal aktivitelerinize hemen devam edebilirsiniz.
Sonuçların Kalıcılığı Ne Kadar Sürecektir?
Tedavi uygulamasından 1-2 ay içinde tedavi bölgelerinde yağ azaldığını fark edeceksiniz. Yetişkin vücut yapısı yeni yağ hücreleri üretmediği için sonuçlar kalıcıdır. Kilo almanız durumunda vücudunuzdaki yağ hücreleri genişler. Vücudunuzdan yağ hücreleri uzaklaştırıldıktan sonra tedavi edilen bölgelerde kilo almanız olmayacaktır.
Tedavi edilen bölgede herhangi bir değişiklik fark ettiğiniz zaman plastik cerrahınızla görüşmeniz önemlidir. Herhangi bir sorunuz, endişeniz veya merak ettiğiniz durum olduğunda cerrahınızla görüşmek için tereddüt etmeyiniz ve görüşmeyi ertelemeyiniz.
Riskler
Ameliyatsız yağ aldırma uygulamasında önemli komplikasyonlar sık olarak gerçekleşmemektedir. Ameliyatsız yağ aldırma tedavisi için bireysel riskleriniz konsültasyon sürecinde görüşülecektir.
Tüm prosedürlerin bir ölçüde riski vardır. Olası komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
- Enfeksiyon ve kanama
- Skar izi
- Alerjik reaksiyonlar
- Altta yatan yani temelde olan yapılara hasar
- Tatmin edici olmayan sonuçlar için ek prosedür gerekliliği
Ameliyatsız yağ aldırma tedavisine özgü diğer riskler:
- Geçici kızarıklık, morarma, yanma hissi/karıncalanma ve aşırı hassasiyet
- Geçici kramp veya hissizlik yaşanması
- Nadir olarak küçük yanıklar oluşması
Ameliyatsız yağ aldırma tedavisinden önce ve sonra plastik cerrahınızın tavsiye ve talimatlarını takip ederek belirli riskler yaşanmasını en aza indirebilirsiniz.
Ameliyatsız yağ aldırmanın kilo kaybı tedavisi olmadığını dikkate almak önemlidir. Bu prosedür karın, yanlar, sırt ve uylukta bulunan sınırlı hacimdeki yağ için ideal bir uygulamadır. Daha fazla hacimdeki yağ birden fazla ameliyatsız yağ aldırma tekniğini gerektirir ve daha fazla yağ birikiminin ortadan kaldırılması için liposuction daha iyi bir çözümdür. Liposuction hakkında bilgi edinmek için “Liposuction (Yağ Aldırma) Nedir?” makalemizi okuyabilirsiniz.